Fitinlife

Selülit Nedir Neden Olur

Selülit Nedir? Neden Olur?

Selülit en genel tanımı ile farklı nedenler kaynaklı, çukur oluşumlardır. Kadınların hayatlarında genetik faktörler ya da yapısal farklılıklar, dışavurum şeklinde kendini gösterebilir. Selülitin nedeni olarak da aslında bu dışavurum sayılabilir. Selülitin ne olduğu, neden dolayı olduğu ya da selülitin giderilmesi için neler yapılması gerektiği farklı başlıklar olarak ele alınır.

Selülit Nedir?

Selülit nedir sorusu; tanımından ziyade, akla ilk olarak görüntüsünün geldiği bir cevap içerir. Selülit; ciltte bulunan yağ hücrelerinin, derinin tabakalarına çıkması ile meydana gelen yumrulardır. Bu yumrular portakal kabuğu görünümüne benzemektedir. Kadınlarda çok yüksek bir orana sahip olan selülit, sadece kilo ile bağlantılı olan bir görüntü bozukluğu değildir. Zayıf insanlarda da selülite sıklıkla rastlanır. Ayrıca sadece kadınlarda selülit olduğu da bilinen bir yanlıştır. Erkeklerde de selülit oluşumundan bahsedilebilir. Ancak kas, bağ dokusu ya da anatomik farklılıklardan dolayı erkeklerde bu oran, kadınlara nazaran daha düşüktür.

Selülitin Nedenleri Nelerdir?

Selülitin nedenleri konusunda tam olarak bir saptama yapılamamıştır. Ancak yapılan birçok tahmin de bulunmaktadır. Selülitin yağ hücreleri ile bağ dokusu arasındaki iletişimden kaynaklanan bir durum olduğu yorumu yapılmaktadır. Bu genel bir yorumdur ve nedenlerini tam olarak ortaya koymaz.

Selülitin oluşum nedenleri arasında başlıca genetik faktörler sayılabilmektedir. Genelde anne tarafından geçen bu görünüm bozukluğu, hormonal sebeplerden kaynaklı da oluşabilir. Hormonal sıkıntılar, pek çok farklı hastalığı da tetikler. Selülit bunlardan biri olmasa bile hormonların, kadınlar ile alakalı pek çok detayı yakından ilgilendirdiği bilinen bir gerçektir.

Bunlara ek olarak kilo alma ya da hızlı kilo kaybı da selülitin oluşum nedenleri arasında yer almaktadır. Yani sebepler, farklılık gösterebilir. Burada önemli olan nedenin bilinip bu bağlamda bir tedaviye girilmesidir. Örneğin hormonlar ile alakalı problemin vücuda yansıma şekli selülit ise buradan hareketle bir tedavi sağlanmalıdır. Kilo kaybı ya da kilo alma gibi bir durum söz konusu ise de ilgili bir diyetisyen ile görüşülmelidir. Aynı şekilde ilgili farklı bir poliklinik de yardımcı bir çizgide yer alır.

Selüliti Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Selüliti gidermek için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yağlı besinlerden ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Bol bol su tüketimi sağlanmalıdır.
  • Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı, tercihen tamamen bırakılmalıdır.
  • Soğuk ve sıcak su uygulaması ile kan akışı, selülitli bölgede sağlanmalıdır.
  • Hafif masajlar ile selülitli bölgeye uygulama yapılmalıdır.
  • Kese uygulaması ile kan dolaşımı canlandırılmalıdır. Ayrıca kese işlemi, bu bölgede bulunan gözeneklere de oldukça faydalıdır.
  • Aşırı dar giyinmekten kaçınılmalıdır.
  • Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
  • Beslenme düzeni açısından, daha sağlıklı bir şekle geçilmelidir.
  • Tuz ve şeker tüketimi de azaltılmalıdır.
  • Doğal yağlar kullanılarak masaja sıkılaştırıcı etkiler de katılmalıdır. Kahve telvesi, ardıç yağı ya da mandalina yağı gibi ürünler tercih edilebilir.

Bu unsurlara dikkat edilmesi ve özellikle egzersizin daimi olarak tekrarlanması, selülitin önüne bir set çekecektir. Buna ek olarak beslenme şeklini de düzenlemek oldukça önemlidir. Vücudumuzdaki her sorun, muhakkak beslenme şeklimiz ile doğrudan ilişkilidir. Selülit oluşumu da yine beslenme şeklimizin etkilediği durumlar arasında yer alır.

Düzgün bir beslenme ve spor, kafein tüketimini azaltmak ve selülitli bölgeye masaj; kısa süre içerisinde selülitlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Burada unutulmaması gereken detay ise sürdürülebilir bir aktivite sağlamaktır. Çünkü selülit, yeniden oluşabilecek bir problemdir. Bu yüzden de düzenli bir şekilde bu aktivitelerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Selülite çözümler konusuna bu sayede alternatifler oluşturabilirsiniz.